
Horeca personeel tekort: Openstaande vacatures geschat op 30.000
Horeca personeel tekort: Openstaande vacatures geschat op 30.000
We zagen de berichten de afgelopen dagen voorbij komen op zowel TV, de krant als op het internet: De horeca heeft het moeilijk en krijgt de openstaande vacatures niet meer vervuld. Volgens de KNH gaat het om 30.000 openstaande vacatures, waarvan er 10.000 structureel niet kunnen worden ingevuld (Misset Horeca, link). Als je de reacties volgt is men het niet direct met elkaar eens. Niet over het aantal openstaande vacatures, niet over de structurele aard daarvan maar ook zeker niet over de oplossing ervoor. Is het gebrek aan creativiteit bij de ondernemers, stokt de opleiding van horeca personeel, of heeft ‘de jeugd van tegenwoordig’ geen zin meer om hard te zwoegen voor een laag uurloon? Ik ga in dit bericht geen oordeel vellen en ook geen kant en klare oplossingen bieden, maar proberen het een en ander tegenover elkaar te zetten en helder te krijgen.
Het KNH komt dus met zijn statement en haalt daarbij een aantal voorbeelden aan van horeca zaken die inderdaad gestopt zijn door het gebrek aan (goed) personeel. De mensen vissen in dezelfde vijver is een veelgehoord argument, maar doet niet ieder bedrijfssegment dat? Vissen advocatenkantoren niet ook in dezelfde vijver? Ik denk met mijn nieuwe concept niet het wiel te hebben uitgevonden, maar zie een deel van de horeca branch wel de plank misslaan als het gaat om werving van personeel. Als we kijken naar de traditionele (grote) uitzendbureaus bijvoorbeeld, zie ik nog steeds de termen helikopterview, geen 9-5 mentaliteit en ‘passend salaris’ gebruikt worden als gevraagde personeelskenmerken. Die woorden zijn bij Horea-job.nl verboden en ik spreek de werkgever daar op aan. Voor zijn eigen bestwil. Stop daar eens mee en ga je eens inleven in waar je doelgroep zich door aangesproken voelt. Veel horeca ondernemers zelf promoten hun vacatures met een eisenpakket waarbij zelfs een sterrenchef nog twijfelt om te solliciteren. Doe eens iets geks, stap eens uit je comfort zone en durf eens te investeren in je personeel. Ja dat laatste kost geld hoor ik je denken, maar geen personeel hebben of slecht personeel hebben kost uiteindelijk nog veel meer geld. Ik heb eerder tijdens mijn Holidayjob tijd gelijke ervaringen opgedaan bij horeca ondernemers uit het buitenland die Nederlanders zochten. De nood was op sommige momenten gigantisch hoog en de werknemers leken onvindbaar, maar als ze dan een vacature formulier moesten invullen, namen ze dikwijls niet de moeite meer dan 30 woorden te gebruiken. Spelfouten, saaie termen, geen salaris of werktijden willen noemen etc. Zet nou bijvoorbeeld eens in de sollicitatie heel helder wat iemand gaat verdienen? Gooi eens een eurootje, of meer, op je uurloon. Vergeet niet dat goed personeel ook een vollere zaak trekt.
Ja de werknemer is veranderd, hij/zij is mondiger geworden en stelt eisen. Willen werknemers nog wel werken als anderen genieten van een vrije avond? Al heb ik hier geen cijfers voor, zou ik me kunnen voorstellen dat ‘de werknemer’ inderdaad liever kiest voor een rustige baan en om 17.00 lekker thuis. Maar als je daar dan het argument tegen over zet dat werknemers tegenwoordig liever zzp’n en hun eigen tijd indelen, hoor je juist dat 9-5 niet wordt verkozen, maar men ook graag ‘s avonds en in het weekend uurtjes draait. Daar zouden toch kansen moeten liggen zou je denken? Ik ben overigens niet eens de grootste voorstander van zzp’ers in de horeca, maar wel van flexibele werktijden.
De manier van solliciteren is ook veranderd, internet en social media hebben een groot deel van het papieren CV en de uitzendbureaus overgenomen. Wij deden zelf 5 jaar geleden de eerste sollicitaties via Snapchat en dat was een groot succes. Nee dat was helemaal niet zo handig en de werkgevers moesten zich meer aanpassen dan de werkzoekende, maar de term ‘solliciteer nu via Snapchat’ sloeg wel aan! Nu is Snapchat een beetje ingehaald door Instagram en YouTube, dus de slimme copycat heeft nu een idee. Ik zal je helpen: ‘Ga eens live’ met je bedrijfsprofiel op Instagram & Youtube en houd een openbare sollicitatie ronde. Vraag mensen eens wat hun belangrijkste voorwaarde of eis is, ja zelfs bij de vacatures die je minder hoog inschat, en willig die eis in. Iemand wil niet met een dienblad lopen, maar wel barman zijn? Iemand wil perse zijn of haar woensdagmiddag vrijhouden? Moet lukken toch en houd je daar dan ook aan. Je hebt op die manier een stuk interessantere propositie voor de werkzoekende dan de ‘geen 9-5 mentaliteit’ termen.
Succes! En oh ja, wij werken of denken graag mee aan nieuwe initiatieven.