Leidens Ontzet en de horeca

Leids Ontzet en de horeca in Leiden

Laten we allereerst even heel kort stilstaan bij waar het vandaan komt en wat het betekent. Het Leids Ontzet wordt gevierd op 3 oktober en herdacht op 2 oktober en heeft betrekking op de periode van de Spaanse belegering tijdens de tachtigjarige oorlog . Lang verhaal kort, de Spanjaarden probeerden grip te houden op Leiden en de Nederlanders, geuzen, probeerden Leiden in handen te krijgen. Dit laatste lukte, al heeft het door diverse uithongeringstactieken van de Spanjaarden veel Leidenaars het leven gekost. Vandaar dat het Leids Onzet, zoals de geuzenactie genoemd wordt, gevierd wordt met rijkelijk eten en drinken. En zo is de link naar horeca gemaakt: Het Leids Onzet, ook wel Leidens Ontzet, speelt zich grotendeels af in en om de horeca zaken van Leiden. Er moet veel gegeten (hutspot en vis & brood) en gedronken worden, om te vieren dat we nu in welvaart leven.

Dit jaar is het thema ‘Leve de Legende’. Er zijn straatfeesten en er is natuurlijk het avondgedeelte dat zich voornamelijk afspeelt rondom de kaasmarkt. Als het avondprogramma ophoudt om een uurtje of 1.00 gaan, of zijn inmiddels, de meeste feestvierders al vertrokken richting de kroegen en barren van Leiden. Op 3 oktober wordt er afgesloten met een groots vuurwerk. Hier vind je uitgebreider een overzicht met de belangrijkste activiteiten van de dag.

Voor veel horeca ondernemingen zijn het Leids Ontzet een belangrijke dagen in de agenda. Een groot deel van de jaaromzet wordt hier gegenereerd en het geeft hen de kans hun restaurant, kroeg, bar of club even in de spotlight te zetten. Daarnaast zijn er natuurlijk de hotels die afgeladen vol zitten in deze periode. Veel oud Leidenaars komen voor enkele dagen terug naar hun geliefde stad en hebben een slaapplek nodig, maar ook mensen zonder connectie met Leiden komen graag op het Leids Ontzet af om deze festiviteiten mee te maken. Veel horeca zaken hebben de maanden voor het Onzet gewerkt aan het krijgen van voldoende personeel. Het ergste is namelijk om zonder personeel te zitten tijdens deze drukke dagen, simpel omdat je dan omzet misloopt. Veel gevraagde functies zijn tijdelijke medewerkers voor bijvoorbeeld buitenkramen, stands en foodtrucs. Daarnaast moet er natuurlijk genoeg bedienend personeel, barpersoneel, keukenpersoneel waaronder koks en medewerkers voor in het hotel zijn. Afwassers, runners en schoonmakers zijn er natuurlijk ook extra nodig om te zorgen dat alle horecazaken weer netjes achterblijven.

Kortomg, het Leids Ontzet is een fantastische periode voor zowel feestvierders als horecaondernemers. Er wordt veel geld uitgegeven en dus veel geld verdiend. Ben jij benieuwd naar de beschikbare vacatures in Leiden? Bekijk ze hier. Wil jij als ondernemer graag vacatures plaatsen? Dat kan hier.

Bekijk vacatures Leiden Plaats vacatures

horeca

One thought on “Leidens Ontzet en de horeca

  1. Pingback: Nine things to do in Leiden you can’t miss | THE LEIDENER

Reacties zijn gesloten.