Studentenwerk horeca. Student jobs horeca

Studentenwerk: Studenten in de horeca

Het is een een veelgebruikte combinatie, studenten die werken in de horeca. Tijdens je studie bijklussen als ober, barman of in de keuken. Sommigen maken lange dagen, weekenden of anderen knallen liever in de nacht in hun favoriete club of bar. Omdat in veel van de horeca vacatures gevraagd wordt om studenten, gingen wij van Horeca-job.nl eens uitzoeken waarom de vraag naar studenten zo groot is en waarom studenten het zo leuk vinden om in de horeca te werken.

Horeca ondernemers nemen graag studenten aan

Ook al weten de meeste horeca eigenaren dat het aannemen van studenten vaak tijdelijk is, toch nemen ze maar al te graag studenten aan. Waarom? Wij spraken een aantal ondernemers en vroegen hun naar deze voorkeur (anoniem). We kregen terug dat het tijdelijke karakter geen probleem is. ‘Horeca is toch een branche waar veel mensen niet langer dan 3-5 jaar werken, daarnaast zijn veel horeca banen snel te leren en is het vooral belangrijk om communicatief sterk te zijn en hard te kunnen werken.’ Dat studenten verbaal sterk zijn, daar kunnen we inkomen, maar zijn het ook harde werkers? ‘Natuurlijk bestaat er rondom studenten het stigma dat ze niet graag hard werken of hun handen durven vuil te maken. Maar dit is zeker niet altijd het geval, integendeel, de studenten die wij aan hebben genomen in het verleden zijn stuk voor stuk harde werkers gebleken. En als er af en toe eens iemand bij zat waarvoor de horeca baan niet geschikt was, dan viel die snel genoeg door de mand. Bij ons, of bij zichzelf.’ Een laatste pluspunt van het aannemen van studenten is dat zij doorgaans veel vrienden en medestudenten meenemen naar de zaak. ‘Studenten zitten doorgaans in een netwerk van medestudenten en sportverenigingen, zij zijn in een leeftijdsfase dat ze veel uitgaan, buiten de deur eten en houden van een biertje. Neem ze maar mee richting onze zaak hoor!’.

Van horeca functies studentenwerk maken lijkt dus te lonen. Laten we nu eens kijken hoe dit vanuit de studenten zelf bezien wordt. Wij spraken een aantal studenten waarvan er een aantal via Horeca-job.nl aan een functie zijn gekomen en vroegen hun om de de redenen te kiezen voor een horecabaan.

Studentenwerk horeca, waarom?

Horecawerk is voor veel studenten een logische bijbaan, waarom? Wij vroegen het een aantal studenten die werken als barman/barvrouw / barista, in de bediening en in de keuken (anoniem). ‘Nou de eerste rede is natuurijk dat we geld moeten verdienen als studenten zijnde. Om onze studie te kunnen betalen, op kamers kunnen gaan en daarnaast natuurlijk het uitgaan en alle leuke uitjes die we we verder ondernemen.’ Oke een logische nummer een rede, dat hadden we zelf natuurlijk ook kunnen bedenken. Maar waarom dan kiezen voor de horeca en waarom niet bijvoorbeeld alvast een verdieping in een functie waarvoor je studeert? ‘Nou, in de horeca zijn eigenlijk altijd wel vacatures beschikbaar. Studentenwerk moet daarnaast flexibel zijn en we moeten een beetje vrijheid hebben. We zitten later nog lang genoeg vast in een saaie vaste baan. En horeca vacatures bieden die vrijheid’ Kijk, dat klinkt interessant, horeca is leuk dus! En tot slot, hoe zit het met de werk-feest verhouding? ‘Haha, dat zit wel goed. Ik drink meestal wel een paar biertjes als ik achter de bar sta, hoort erbij.’

Bekijk hier de vacatures voor studenten